Yaz mevsimi gelirken hava şartlarının ısınması ile beraber vücudun ihtiyacı olan su miktarıda artmaktadır. Egzersiz sırasında ihtiyacımız olan suyu vücudumuza almayı ihmal etmeyelim. Bu sayede dolaşım sistemimizi aktive ederek vücut direncini hep en üst düzeyde tutmak sağlığımız açısından oldukça önemlidir.
Kişiye göre değişen günlük su ihtiyacı ortalama yetişkin bireylerde 2000-3000 ml. arasındadır. Bu seviyenin altına indiğimiz takdirde beyin fonksiyonlarının yeterli düzeyde çalışmaması,sindirim sistemimizde bozukluklar,kalp ve damar yollarında zorlanma, hücrelere aktarılan besinde yetersizlik, kaslarda kramp oluşumu gibi şikayetler ile karşılaşabiliriz.
YAZ MEVSİMİ VE D VİTAMİNİ
Kış mevsiminde güneşe hasret kaldığımız anlarda vücudumuzun üretemediği ve besinlerden de az karşılayabildiği D vitamini, havaların ısınması ile beraber bizim için çok önemli bir fırsat haline gelmiştir. Bundan dolayı yapacağımız egzersizlerde açık alanlarda yapılacak ve güneşe ev sahipliği yapan spor salonlarında zamanımızı geçirmek oldukça önemlidir. Bu sayede kişinin kemik ve kıkırdak yapısının ihtiyacı olan oranda vitamini karşılamış olur.
Vücuttaki en iyi kemik yoğunluğu 18-30 yaş aralığında olur. İleriki yaşlarda kemik sağlığımızın etkilenmemesi için günlük beslenmemizde vitamin ve minarellere yeterli önemi verip egzersiz yapmayı ihmal etmememiz gerekir.
KIYAFET SEÇİMİNE DİKKAT !
Yaz aylarında hava sıcaklığının artması ile beraber antrenman esnasında giyilecek kıyafetlerinde büyük bir önemi vardır. Polyester ürün yerine pamuklu,terletmeyen ve teri emebilen kıyafetler kişinin kendisi ve çevresindeki konfor alanını arttırır. Açık renkli kombinler yaz ayının bir göstergesi olarak kişiye pozitif anlamda enerji sağlar. Bundan dolayı kıyafet seçimi bu süreçte oldukça önemlidir. Kilo vermek isteyen kişiler genellikle uzun kollu,hava almayan ürünler giyerek daha çok terlemeye çalışırlar. Bu sayede vücut kilosunda daha hızlı bir sonuç almaya çalışırlar. Bu uygulama vücuda zorluk yaşatarak gereksiz derecede vücut ısısını arttırarak kişide tansiyon problemine yol açabilir. Vücut fazla su kaybettiği için vücudun enerji seviyesi düşer ve bu da antrenman sonrasında toparlanmayı yavaşlatır. Kıyafet seçimi yaz aylarında dikkat etmemiz gereken en önemli hususlardan birisidir.
BESLENMENİN ETKİLERİ
Bahar mevsimi kişiye psikolojik ve fiziksel anlamda oldukça yararlı bir dönemdir. Genel anlamda kişilere olumlu yansısa da bazı bireylere olumsuz etkileride vardır. İnsanlar bu tarz geçiş süreçlerini en hafif şekilde atlatsa da kimilerinde iştahsızlık, yorgunluk, sinir, halsizlik ve hastalık hisleri meydana geliyor. Bahar yorgunluğuna karşı kişinin kendini koruması ve olabildiğince enerjik olabilmesi için öncelikle beslenme düzenini değiştirmesi ve egzersiz yapması gerekmektedir.
Mevsim geçişlerinde metabolizma üzerinde meydana gelen değişimler, aşırı yemek yeme hissi uyandırabileceği gibi iştahsızlık da yapabiliyor. Bu her iki durum da kişinin fiziksel dengesini bozmasında etkin rol oynuyor. Sağlıklı bir beslenme için doğal ve taze ürünlere yönelerek hem bedeninizi hem de zihninizi ferahlatabilirsiniz. Bunun içinde gerekli bir plan oluşturup uyku düzeninizi, beslenmenizi ve antrenman programınızı tekrar gözden geçirmeniz gerekmektedir.
MEVSİM SPORU : YÜZME
Yaz ayına en uygun spor dallarından biriside yüzmedir. Yüzme, keyifli olmasının yanı sıra aynı zamanda oldukça yüksek derecede kalori açığı yaratır. 30 dakikalık bir yüzme antrenmanında yaklaşık 300 kaloriye yakın bir enerji harcanır. Sıcak havaların artmasıyla birlikte vücut ısısının artmasıda deniz yada havuzu tercih etmemiz için bir sebeptir. Bundan dolayı antrenman planlamamıza eklemeyi ihmal etmeyelim. Yüzme, aynı zamanda özellikle sırt,omuz ve karın kaslarını aktif ederek kişinin kuvvetlenmesi ve güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Fiziksel olarak duruş bozukluğu problemi yaşayan kişilerde planlama dahilinde yüzme yapması gerekmektedir.
ÖMER FARUK KAPDAN