HİPERTROFİ ANTRENMANI

Öncelikle hipertrofi nedir  diye soracak olursak , hipertrofi tıp dilinde, bir doku veya organın hücrelerindeki aşırı büyüme olarak adlandırılır . bu hücrelerin sayısının değil hacminin büyümesi anlamına gelmektedir . Fitness’ta hipertrofi, kas hücrelerinin hacminin artması demektir. Hipertrofinin gerçekleşmesi için kasların yeterince çalıştırılması, böylece mekanik hasar ve metabolik stres oluşturulması gerekir.

Kaç set ve tekrar yapmak gerekli diye soracak olursak ise farklı set ve tekrar sayıları her iki hipertofi çeşidinin de gerçekleşmesi için geçerlidir . Sonuç olarak hipertrofinin tam anlamıyla gerçekleşmesi için antrenmanlarınızda düşük tekrar – yüksek ağırlık , yüksek tekrar – düşük ağırlık metodlarının hepsini kullanmanız gerekir.

GRUP DERSLERİ

Grup dersleri yalnız başına antrenman yapmak istemeyenler veya hoca eşliğinde çalışmak isteyenler için güzel bir fırsat . Çünkü spor yaparken grup eşliğinde hem eğlenebilir hemde doğru antrenman yapabilirsiniz . çeşitli grup dersleri içerisinden kendinize uygun olanı seçebilir ve hedefinize ulaşmanızda doğru bir adım atabilirsiniz .

CYCLING

Genellikle müzik eşliğinde kimi zaman ise müziksiz iç veya dış mekanda yapılan bisiklet egzersizidir . amaç kardiyo yapmaktır bunu yaparken eğlenebilir ve bolca kalori harcayabilirsiniz . kardiyo yapmaktan sıkılan ve tercih etmeyenler için müthiş bir kurtuluş yöntemi . bir antrenör eşliğinde belirli yönlendirmelerle veya bireysel bir şekilde, nabız yükseltici hareketler bütününden oluşan bir antrenman programıdır. kalp atışlarını hızlandırmak ve yüksek nabız halinde solunumu düzenlemek amacıyla tercih edilir . yoğun çalışma temposu içinde olanlar bu ders eşliğinde inanılmaz derecede stres atacaktır .

ANTRENMAN ÖNCESİ BESLENME

Egzersizden önce vücudunuzu doğru besinlerle doldurmak, size daha iyi performans göstermeniz için gereken enerji ve gücü verecektir. Her makro besinin egzersizden önce belirli bir rolü vardır. Bununla birlikte, onları tüketmeniz gereken oran, kişiye ve egzersiz türüne göre değişmektedir.

ANTRENMAN SONRASI BESLENME

Egzersiz yaptıktan sonra doğru besinleri tüketmek, en az antrenmandan öncesinde ne yediğiniz kadar önemlidir. Egzersiz yaparken kaslarınız glikojen depolarını yakıt için kullanır. Bu, kaslarınızdaki glikojen depolarının kısmen tükenmesine neden olmaktadır. Kaslarınızdaki bazı proteinler de parçalanmaktadır ve hasar görmektedirler. Egzersizinizden sonra vücudunuz glikojen depolarını yeniden inşa etmeye ve bu kas proteinlerini onarmaya ve yeniden büyütmeye çalışır. Egzersiz yaptıktan hemen sonra doğru besinleri tüketmek vücudunuzun iyileşme dönemini daha hızlı bir şekilde yapmasına ve onarıma yardımcı olabilmektedir. Egzersiz yaptıktan sonra karbonhidrat ve protein tüketmek özellikle önemlidir. Bu sayede kas protein yıkımını azaltabilirsiniz. Aynı zamanda kas protein sentezini yani büyümesini arttırmak, glikojen depolarını yeniden doldurmak ve ‘’recover’’ denilen egzersiz sonrası toparlanmayı geliştirmek için egzersiz sonrası beslenme bir ilaç niteliğindedir.

 

MEHMET ERŞAHİN

Postür bozukluğu

Postür bozukluğu Günümüzde teknolojinin gelişmesi olumlu yönden hayatımızı kolaylaştırsada bunla ilgili olumsuz yönleride mevcuttur. Özellikle aşırı telefon kullanımına bağlı baş öne postür bozuk ergonometri ve

Spor Sonrası Dinlenme

Spor Sonrası Dinlenme Antrenmanlar sırasında fiziksel strese sokulan kasların yenilenmesi ve büyümesi adına beslenme kadar önemli olan dinlenme süreçleri ihmal edilmemelidir. Kasların yeniden onarılması için